Det kulturelle tag selv–bord i novembermørket Det kulturelle tag selv–bord i novembermørket

En hyldest til den årlige bogmesse i København

Tekst og foto: Erik Pontoppidan

Copyright: Erik Pontoppidan
Hvert år i november strømmer alt, hvad der kan krybe og gå af bog-enthusiaster, til bogmessen i Bella Centeret i København, hvor man i tre dage kan boltre sig i et slaraffenland af bøger, som er udgivet i årets løb.

Bogen som medie har det bedre end nogen sinde. På trods af, at bogen er et ældgammelt, lavteknologisk produkt, så læser vi i dag bøger som aldrig før. Ingen smarte alternativer har indtil nu kunnet udkonkurere bogen som en kilde til indre oplevelser. Og på bogmessen bliver disse oplevelser udbygget på mangfoldige måder.

Vi har alle sammen nogle highlights i løbet af året, som vi ser frem til. Den årlige fest i foreningen, julefrokosten, sommerferien, fodboldlandskampen og lignende. For mig er et af årets højdepunkter bogmessen i Bella Centeret i november. Lyder det støvet? Det gør det måske for nogle, men bogmessen er efter min mening et slaraffenland af oplevelser på mange planer.

Bogmessen indeholder også kommercielle ligegyldigheder som f.eks.kogebøger skrevet af kendte personer, billedbøger om kongehuset og lignende, men de hører til undtagelserne. Som helhed er bogmessen en herlig kilde til inspiration og fantasi. Og udover det enorme udvalg af årets bøger vrimler det med arrangementer fyldt med noget så sjældent som substans. De mange interviews med forfatterne er et kæmpestort, kulturelt tag selv-bord, hvor smalltalk hører til sjældenhederne. De, der udtaler sig her, har nemlig noget på hjerte. Ellers ville de næppe have skrevet deres bog. Og nogle af de mest spændende mennesker er efter min mening dem, som brænder for noget, og som har en holdning til væsentlige sider af tilværelsen.

Jeg køber sjældent ret mange bøger på bogmessen, men for mig er det heller ikke det, den handler om. Men jeg nyder at vandre rundt mellem de forskellige stande, bladre i årets bogudgivelser, nyde den positive stemning og ikke mindst lytte til det enorme antal interviews med årets forfattere. Det imponerende udvalg af debat-emner gør, at man altid kan finde noget, der interesserer én. Og det tiltagende vintermørke er et perfekt tidspunkt for et sådant arrangement.

Jeg foretrækker helt klart det danske klima frem for vejret i de lande, hvor der kun er lidt forskel på sommer og vinter. Årstidernes skiften er fuld af charme, blandt andet fordi deres kontraster overrumpler én hver gang. Og vinteren kan bruges til masser af ting: Gode bøger og film, teater, selskabelighed, eftertænksomhed og indendørs sysler. Det er næppe helt tilfældigt, at bogmessen netop er lagt på denne årstid!Hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking, så klik HER