Den grænseløse kærlighed?

Den grænseløse kærlighed?

En historie om bureaukrati, inkompetence, inhabilitet og racisme i Udlændingestyrelsen og det danske udenrigsministerium

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Bibliotekar, IT-specialist og forfatter
Copyright: Erik PontoppidanBryllupsfest i byen Ziguinchor i det sydlige Senegal.


Denne historie handler om vores forsøg på at skaffe min senegalesiske hustru et tre måneders turistvisum til Danmark i sommeren 2023. Alle danskere, som er gift med udlændinge i den tredje verden, kender problemerne, og de, som ikke kender dem, vil utvivlsomt blive chokerede.
Jeg er dansk statsborger og har boet i Danmark i hele mit liv. I februar 2019 mødte jeg Fatou i landsbyen Abene i det sydlige Senegal ”ved en smuk tilfældighed”, som Kim Larsen synger i sit lille mesterværk ”Perron Gare du Nord”, og juleaftensdag 2020 blev vi gift i Senegal efter at have kendt hinanden i to år. hvor vi holdt en stor bryllupsfest hos hendes forældre i Ziguinchor med cirka hundrede deltagere - i øvrigt på et tidspunkt, hvor hele Danmark var lukket ned på grund af corona-pandemien. Kort tid efter vores bryllup besluttede vi at bygge en lille Bed and Breakfast-lodge med tilhørende restaurant et par kilometer syd for landsbyen Abene i Casamance i den meget smukke natur tæt på Atlanterhavet. I skrivende stund (april 2023) er den næsten færdig, og vi regner med at åbne for alvor i foråret 2023. I øvrigt er Fatou uddannet kok og laver fremragende mad.

Og nu vil jeg naturligvis gerne vise min hustru Danmark. Så jeg ansøgte om et almindeligt turistvisum på 90 dage i sommeren 2023. Men under visum-ansøgningen stødte vi på vanskeligheder, et bureaukrati og en behandling, som har potentiale til forsidestof i den førende danske presse.

Og her er en beskrivelse af, hvad der kræves, hvis man som dansker vil invitere sin senegalesiske hustru til et tre måneders turistbesøg i Danmark:

En skriftlig invitation af mig som hendes mand og en skriftlig ansøgning fra min hustru til det danske udenrigsministerium, hvor vi begge to beskriver formålet med hendes besøg.

Et personligt interview med min hustru i en dansk ambassade
For borgere i Senegal kræves et personligt interview på en dansk ambassade (konsulater accepteres ikke). Den nærmeste danske ambassade fra Senegal ligger i Bamako i Mali, men den er p.t. for usikker at besøge på grund af den ustabile politiske situation i landet, så vi valgte at rejse fra Senegal op til den danske ambassade i Rabat i Marokko. En lang og dyr rejse, men vi vurderede, at det var det bedste alternativ. Visum-ansøgninger til den danske ambassade i Rabat administreres af organisationen VFS Global, og alle ansøgninger behandles i Det Danske Konsulat i Dubai.

Et såkaldt ”Cover Letter” til 80 euro. Det kan kort beskrives som en ”adgangsbillet” til en visum-ansøgning.

Et ”Appointment Letter” hvor man booker dato og tidspunkt for interviewet i VFS Global i Rabat.

Ved mødet i DFS Global i Rabat stilles der følgende krav til dokumentation:

En booket og forudbetalt flybillet tur-retur til Danmark. Udgifterne til billetten refunderes IKKE, hvis man får afslag på sin visum-ansøgning.
Sygeforsikring under hele besøget på mindst 30.000 euro til dækning af læge- og hospitalsomkostninger, hvis hun bliver syg i Danmark.
Vielsesattest i original og kopi.

Derudover: Selv om jeg har garanteret for dækning af alle udgifter under hendes ophold i Danmark kræves, at hun på udskriften af sin bankkonto i Senegal kan dokumentere, at der er dækning af minimum 350 kroner pr. dag i de tre måneder, hun opholder sig i Danmark! I alt 31.500 kroner. Ambassaden kalder det for ”lommepenge”!


Vi ankom til Casablanca den 30. januar 2023, hvor vi havde booket et hotel i Casablanca. Dagen efter vores ankomst tog vi med toget til Rabat (en tur på 1 ½ time hver vej), hvor Fatou afleverede sit pas og de mange øvrige dokumenter i forbindelse med hendes ansøgning i VFS Global, og hvor hun gennemførte det aftalte interview. Uvist af hvilken grund blev jeg som hendes mand nægtet adgang til interviewet.

Min hustrus behandling ved mødet i VFS Global i Rabat var under al kritik, og hun fik under mødet flere faktuelt forkerte oplysninger, som fik fatale konsekvenser for os begge to:


Vi venter på det bookede møde i VFS Global i Rabat.


- Selv om min hustru fortalte den unge kvinde i VFS Global, at hun rejste tilbage til Senegal om få dage, fik hun at vide, at det IKKE var muligt at sende en kopi af hendes pas til det danske konsulat konsulat i Dubai, men at det var nødvendigt at fremsende det originale pas. Dette har konsulatet i Dubai senere erklæret er en misforståelse. Så for at komme ud af Marokko, måtte hun tilbagekalde sit pas, og forsinkelsen betød, at hun var forhindret i at forlade Marokko på sin bookede og forudbetalte flybillet, så vi måtte genkøbe to nye flybilletter fra Casablanca til Banjul til en samlet pris af cirka 6.700 kroner!

- På mødet i VFS Global i Rabat fik min hustru desuden at vide, at VFS Global i Rabat IKKE så sig i stand til at sende min hustrus pas med hendes (forhåbentlige) visum til Senegal. Hun måtte selv rejse til Marokko igen for at få sit visum stemplet i passet! Dette er OGSÅ blevet afvist som en fejl-information fra VFS Global.

Krav om et personligt telefon-interview

Den 13. marts 2023 - 41 dage efter, at min hustru havde afleveret sit pas i Rabat - blev hun kontaktet af en kvinde fra Dubai, som gennemførte et langt personligt telefon-interview med hende, selv om alle oplysninger om os var beskrevet i detaljer de indleverede dokumenter. Jeg lyttede med i samtalen uden at kommentere den, og jeg var dybt rystet over niveauet i spørgsmålene. Det var mig, som blev opfordret til at ringe til Dubai, og samtalen har utvivlsomt kostet mig en mindre formue, for den tog utrolig lang tid. I starten af samtalen var konsulatet i Dubai meget længe om at finde en medarbejder, som kunne tale fransk med min hustru, og de efterfølgende spørgsmål til hende var fuldstændig unødvendige, da alle detaljer var beskrevet i både min invitation og i min hustrus ansøgning.
Eksempler: ”Pontopp…? - stav lige din mands efternavn”. ”Hvornår og hvor mødtes I?”. ”Hvornår blev I gift?”. ”Der er en stor aldersforskel mellem dig og din mand. Har du nogen kommentarer til det?”. ”Overvejer du at blive i Danmark efter at dit visum er udløbet?”!!
Og sporene skræmte! Før interviewet talte vi med en nordmand, der havde været i samme situation som os. Et af spørgsmålene til ham fra konsulatet i Dubai var: "Hvor mange gange har I haft sex?”!!

Afslag på visum

Den 23. marts 2023 modtog vi et afslag i min Eboks på min senegalesiske hustrus ansøgning på et tre måneders turistvisum til Danmark fra maj til juli 2023. Afslaget var underskrevet af fuldmægtig Marie Gaëlle Stephanie Perrine i Udlændingestyrelsens visumkontor. Nogle af begrundelserne for afslaget lød således:

”Vi vurderer, at du ikke har godtgjort formålet med det forventede ophold i Danmark eller de øvrige Schengenlande”.

”Vi har vurderet, at der ikke er humanitære hensyn, hensyn til nationale interesser eller internationale forpligtelser, der taler for, at du kan få et nationalt begrænset visum til Danmark (VLTV)”.

Afslaget begrundes desuden med, at det danske konsulat i Dubai har haft problemer med at kontakte os telefonisk. Jeg kan i den forbindelse tilføje, at begge vores mobiltelefoner har fungeret perfekt under hele sagsforløbet i både Marokko og i Senegal, hvilket kan bekræftes af vores venner og bekendte.

Vi er målløse, uforstående og rasende! Det vurderes blandt andet, at ”min hustru ikke har godtgjort formålet med det forventede ophold i Danmark eller de øvrige Schengenlande”. KOMMENTARER UDBEDES! Er det ikke et formål og et humanitært krav at være sammen med sin ægtefælle?! DEN agenda ligger tæt på en sag for den internationale menneskerettigheds-domstol i HAAG!

Jeg er nu tilbage i Danmark, men jeg vågner stadig med angst- og raserianfald om natten på grund af den utrolig inkompetente, inhabile, racistiske og ydmygende behandling, vi har fået. Heldigvis er Fatou en intelligent kvinde med stor empati og humoristisk sans, men hun er også stærkt påvirket af situationen. Vi har på grund af den helt uantagelige behandling af min hustrus visum-ansøgning mistet 4 flybilletter, som er booket og betalt og skal genkøbes, og som tidligere nævnt var den eneste grund til vores rejse fra Senegal til Marokko at ansøge om et turistvisum til min hustru i VFS Global i Rabat.

Det danske udenrigsministerium opererer med fem hovedgrupper af lande, ordnet efter lande, hvis indbyggere det vurderes har den mindste eller største risiko for at nægte at rejse hjem eller søge politisk asyl. Landene i gruppe 1 er dem, der har lettest ved at få visum eller opholdstilladelse, mens landene i gruppe 5 er dem, der vurderes som de ”farligste” visum-ansøgere. Thailand er eksempelvis placeret i gruppe 2, mens Senegal er placeret i gruppe 4, formentlig fordi mange fra Senegal forsøger at rejse illegalt til Europa via Sahara og Middelhavet. Men det er udtryk for en enorm inkompetence fra Udenrigsministeriet, at de er ude af stand til at skelne mellem helt legale ansøgninger og illegale flygtninge. ALLE dokumenter, som min hustru afleverede i VFS Global i Rabat i Marokko den 31. januar 2023, var fyldestgørende.

I beskrivelsen af hovedgruppe 4 står der blandt andet: Denne gruppe består af lande, hvorfra der er stor risiko for immigration, herunder ansøgninger om asyl. Som udgangspunkt kan statsborgere fra disse lande ikke få visum til at besøge en kæreste eller forlovet. Befinder man sig i Hovedgruppe 4, kan man dog få visum til at besøge en ægtefælle.

I 1987-89 prøvede justitsminister ERIK NINN-HANSEN at sylte en sag om de helt lovmæssige krav om familie-sammenføring af tamiler fra Sri Lanka på grund af den igangværende borgerkrig i landet. Det førte til en retssag, som væltede regeringen. Og for et års tid siden blev INGER STØJBERG dømt og fængslet for sin ulovlige behandling af en lignende sag om indvandrere. Da hun kom ud af fængslet, sagde hun som Egon Olsen i ”Olesen-Banden: ”JEG HAR EN PLAN!: VI LAVER ET NYT PARTI!!

I VORES SAG KAN INGEN I HVERKEN UDENRIGSMINISTERIET ELLER UDLÆNDINGESTYRELSEN BLIVE ANKLAGET ELLER STRAFFET FOR DERES SKANDALØSE BEHANDLING AF MIN HUSTRUS VISUM-ANSØGNING, FOR VI ER HVERKEN KENDTE PERSONER, PERSONER MED INDFLYDELSE ELLER MEDLEMMER AF FOLKETINGET. DERFOR VIL DER IKKE VÆRE GRUNDLAG FOR EN RETSSAG, SOM VIL KUNNE BEVISE, AT BEHANDLINGEN AF VORES SAG HAR VÆRET BÅDE ULOVLIG, INHABIL, INKOMPETENT OG RACISTISK!

JEG SKAMMER MIG OVER AT VÆRE DANSKER!


I februar 2019 mødte jeg min hustru Fatou "ved en smuk tilfældighed", og vi blev senere gift i byen Ziguinchor i det sydlige Senegal.


Klik HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.