Under stjernerne på himlen

- En nat på stranden ved Liseleje

Tekst og foto: Erik Pontoppidan

Copyright: Erik Pontoppidan


Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København

At sove under åben himmel ved stranden i den danske højsommer er en stor naturoplevelse. Men det stiller nogle krav til vejret. Det må ikke blæse for meget, og man skal være sikker på, at det er tørvejr hele natten. Man skal heller ikke have nogen seriøse forpligtelser den følgende dag, for man vågner altid tidligt, og det hævner sig senere på dagen, hvis man har planlagt et krævende arbejde eller forskellige former for selskabelighed.

Jeg har til dato aldrig gjort det helt alene men har altid været sammen en kæreste eller en god ven. Ved 23-tiden pakker vi soveposer, liggeunderlag, stormkøkken og proviant og kører fra mit sommerhus ved Liseleje ned til stranden i tusmørket. Fra parkeringspladsen skal man gå cirka en kilometer ind i skoven og ud i klitterne for at finde et egnet overnatningssted. Her gælder det om at finde et nogenlunde fladt sted i sandet på cirka to gange to meter, hvor der er plads til to personer. Når vi har fundet det, folder vi vores liggeunderlag og soveposer ud og tager hul på de medbragte drikkevarer. Vin og / eller Jägermeister hører altid med til den obligatoriske proviant!

Jeg har prøvet at sove under åben himmel mange forskellige steder i verden. I Sinai-ørkenen, i Sahara, i Atlas-bjergene i Marokko og om bord på en fiskerbåd på havet mellem Flores og Lombok i Indonesien. I højsommeren fra maj til juli bliver det aldrig rigtig mørkt i Danmark, så i den periode er natten i godt vejr indhyllet i et tusmørke, hvor sollysets rødlige skær ruller langs horisonten og skaber en eventyrlig stemning.

Som barn og ung var jeg en ivrig amatørastronom og slugte en masse litteratur om universet. Jeg havde også en lille astronomisk kikkert, som jeg brugte flittigt. Jeg kan stadig huske rigtig meget af det, jeg lærte dengang, og derfor er en nat under stjernerne stadig en stor oplevelse for mig.

Egentlig er sommernætterne ikke den bedste tid til at kigge stjerner, for det bliver jo aldrig rigtig mørkt. Den bedste årstid til at kigge stjerner i Danmark er i september-oktober, for her er der gode chancer for klart vejr, og netop i disse måneder vender nattehimlen ud mod de centrale dele af Mælkevejen med dens milliarder af stjerner. Men at ligge på ryggen en klar, dansk sommernat ude i klitterne ved havet er en fantastisk naturoplevelse. Den er indbegrebet af et helt livs somre og er fyldt med indtryk for alle sanser. Den sødlige duft af gul snerre blander sig med aromaen fra den salte havluft, og i baggrunden hører man den beroligende brusen fra havet.

Hver gang jeg sover på stranden kommer jeg uvægerligt til at tænke på to citater fra Johannes V. Jensen, som bedre end tusind ord og bedre end det bedste fotografi beskriver sommernatten.

Det ene er fra beskrivelsen af Axels død i den lyse sommernat uden for Graabølle Kro i Himmerland fra romanen ”Kongens fald”, som udkom i tre dele fra 1900 til 1901:

”Axel aabnede Øjnene endnu en Gang og saa den lyse Nat.

Himlen var som hvide Roser.

Langt ude, en Mil ude, brændte en Glædesild paa en Høj.

Der fløj en tavs Fugl hurtigt forbi og videre ud i den svale Dæmring. Piletræet ved Brønden hældede sig stille med alle de milde, hvide Blade i den lyse Nat. En spæd, askehvid Mølsværmer flakkede i Natluften. Himlen vat taaget af Stjærnelys. Axel lukkede sine Øjne."Det andet er et lille digt på tre linier, vistnok trykt første gang i 1910:

Nu breder Hylden
de svale Hænder
mod Sommermaanen


Jeg læste engang en science fiction-roman, hvor et rumskib med sin besætning befandt sig i det interstellare rum, så langt væk, at Solen ikke lyste klarere end alle de andre myriader af stjerner. I romanen bad en af besætningsmedlemmerne en gang imellem om at blive efterladt helt alene et par timer i rummet mellem stjernerne, så hun på alle sider var omgivet af det uendelige univers uden nogen som helst markante himmellegemer eller rumfartøjer inden for rækkevidde. Tanken er i sig selv fantastisk. Det kunne jeg godt tænke mig at prøve! Men læg dig på ryggen en stjerneklar nat på en øde strand. Det giver en lille fornemmelse af, hvordan det kunne føles!

Der er mange ting, som falder på plads i ens tanker sådan en nat. Det er nok lidt overdrevet at sige, at ens liv passerer revy under stjernerne, men det er tæt på! Måske er det fordi stjernebillederne i modsætning til mange andre ting i livet er noget helt uforanderligt og stadig viser de gamle konstellationer præcis, som de så ud da man var ung for 40 år siden.

Vi bliver som regel vækket af enten sollyset eller af de første fugle. Og klokken seks åbner bageren i Liseleje med friskbagt morgenbrød, hvis man har lyst til det. Men først skal vi selvfølgelig have en morgendukkert i Kattegat! Det er med garanti den bedste og mest effektive måde at starte en ny dag på. Det renser krop og sjæl og giver ny energi til resten af dagen.Klik HER for at se hovedportalen for min hjemmeside.