En hyldest til Steffen Brandt og TV2!


Tekst: Erik Pontoppidan


Fra venstre: Georg Olesen (født 18. august 1955), Hans Erik Lerchenfeld (født 18. april 1951), Steffen Brandt
(født 14. juni 1953) og Sven Gaul (født 11.april 1953).

Billedet stammer fra Torben Billes opdatering af TV-2-opslaget i Politikens Dansk Rockleksikon 1956-2002.

En dag rejste hun væk, ingen spurgte hvorhen
hun forsvandt i en bil med gule plader
Det er nok det nærmeste vi kommer på zen
i min barndomsbys snorlige gader

Intet her og intet der
hun kunne lige så godt have lade være
for drømmene er ikke større
end de der drømmer dem

Fra sangen "Sporløs" i albummet "DE FØRSTE KÆRESTER PÅ MÅNEN",
indspillet 2005. Tekst og musik: Steffen Brandt.

Forfatteren og multikunstneren Dan Turèll har engang udtalt, at det eneste, der var værd at lytte til i dansk rock, var Kim Larsen og gruppen TV2. Det vil jeg nok kalde lidt af en generalisering – også set med datidens øjne – men jeg vil gå så langt som at sige, at de to grupper i mange år har været blandt mine absolutte favoritter.

Kim Larsens Kjukken og Steffen Brandts TV2 er meget forskellige, men de har især én ting tilfælles. De repræsenterer begge to noget meget dansk, og deres musik forstås kun fuldt ud af inkarnerede danskere. Til forskel fra Kim Larsen er TV2’s univers meget jysk inspireret, men ikke så meget, at det gør noget! Her er der ingen nostalgiske sange fra Østre Gasværk eller Christiania, men til gengæld romantiske, medrivende megahits, som udspiller sig på Skanderborg eller Randers Station. Utroligt, men sandt!

TV2’s sangtekster er nogle af de få i den danske rockverden, som virkelig har substans. Med deres underfundige ironi trænger de i hvert fald lige ind i mit bagland – og en gang imellem åbner de også en dør på klem til baglandet langt tilbage i tiden. Når jeg lytter til TV2, kommer jeg ofte til at tænke på filminstruktøren Niels Malmros’ film fra de århusianske miljøer i forrige århundrede! Jeg har været i Jylland masser af gange, men jeg har aldrig været i Århus (kun i den gamle by på en endagsudflugt). Hvis jeg nogen sinde kommer til at besøge denne by for alvor, så vil jeg helt sikkert se og opleve den i lyset af den helt særegne TV2-lyd og ud fra tonen i deres underspillede sangtekster med masser af humor og selvironi.


Sol over Gudhjem, Sandvig-Allinge blues
Leonora Christine hvæsser sin pen
Viborg i regnvejr, kirkeuret slår tolv
den kullede greve rider igen

Sommer i Danmark
og solen gør hvad den kan
der er nok at tage fat på
her i digternes land


Uddrag af sangen "Sommer i Danmark" fra albummet "Kys bruden" fra 1996.
                            Det er ikke Baronessen
og slet ikke Rungstedlund
og langt fra et guddommeligt drømmesyn
Det er Danny og Buddha
på vej rundt om hjørnet
bare en sidste tur gennem byen


Uddrag af sangen "Sommer i Danmark" fra albummet "Kys bruden" fra 1996.Den 17. maj 2013 holdt TV2 deres årlige koncert på friluftsscenen i Tivoli, hvor Steffen Brandt underholdt tusinder af begejstrede tilhørere i den lune sommeraften. Det meste af publikum var i øvrigt helt unge mennesker. Tankevækkende og positivt, at en midaldrende rocksanger i 50-erne også kan begejstre den unge generation.

Gode, iørefaldende sange er ofte forbundet med ens personlige sorger og glæder gennem tiderne, fordi man hørte dem på tidspunkter, hvor man befandt sig på mindeværdige steder i sit liv. Det gælder i særdeleshed musikken fra Steffen Brandt og TV2.
Klik HER for at se hovedportalen for min hjemmeside.
Klik HER for at kontakte mig.