Gensyn i Warszawa i 2019 med vores guide på Everest Trail efter 10 år

Gensyn i Warszawa i 2019 med vores guide på Everest Trail efter 10 år

Et eksempel på den amerikanske drøm eller Mads Skjern fra Matador

Tekst: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan

På vej ad Everest trail med Rajesh i efteråret 2009.


I efteråret 2009 var Per Allan Jensen og jeg på trekking langs "The Everest Trail" fra Lukla til Kala Patthar i 5.645 meters højde. På denne top er man meget tæt på verdens højeste bjerg, og i klart vejr kan man se næsten hele den klassiske rute til toppen af Everest fra Nepal-siden. Turen byder på helt fantastiske panoramaer, og man kommer meget tæt på flere af verdens højeste bjerge.

Jeg vil prøve at gøre historien så kort som muligt. Vi hyrede Rajesh i Kathmandu som guide og som support til at bære noget af vores bagage på turen. Rajesh kommer fra en af landsbyerne tæt på Everest, og han levede på det tidspunkt af at hjælpe de mange vandrere i området. For sølle 12 US-dollars om dagen var han vores guide på den legenariske vandretur fra flyvepladsen i Lukla til foden af Everest, hvor han hjalp os på alle måder med indkvartering, sprogproblemer, med mere. Da vi kom tilbage til Kathmandu, udvekslede vi adresser og de sædvanlige fraser om, at han var velkommen til at besøge os i Danmark.

I de følgende år skete der en masse for Rajesh. Han blev indkaldt til et interview i New Delhi, fordi han havde søgt om et stipendium til at studere samfundsvidenskab i Warszawa i Polen. Og hans ansøgning blev godkendt!

Resten af historien om Rajesh kan sammenlignes med den amerikanske drøm eller med historien om Mads Skjern fra "Matador". På kun 3 måneder lærte han at tale polsk, gennemførte sit studie på den normerede tid og giftede sig med en polsk pige. For to år siden besøgte han Per Allan og mig en lille uges tid i Danmark. Og i juni 2019 var Per Allan og jeg på et tre dages besøg hos ham i Warszawa.
Hyggeligt gensyn i Warszawa efter 10 år.


Det blev nogle fantastiske dage. Rajesh er blevet en rig mand med en omfattende forretningsvirksomhed. Et millionforetagende i mange brancher: Rengøring, salg af sko på internettet, med mere. Han talte i mobiltelefon en stor del af tiden under vores samvær, primært i forbindelse med hans forretningsvirksomhed. Og sidst, men ikke mindst: I januar 2019 åbnede han en nepalesisk restaurant i Warszawa, med tre kokke i køkkenet og en meget smuk kvindelig bartender fra Nepal (hans fætters kone).

Rajesh modtog os i forgårs i lufthavnen og indkvarterede os på et godt hotel nær Warszawas centrum. Og han var guide for an masse alternative oplevelser i Polens hovedstad, inklusiv et besøg i hans nepalesiske restaurant, hvor hans bror med sin kone dukkede op, mens vi var der. Vi indtog et lækkert nepalesisk måltid (Dahl Baht) og besøgte bagefter hans lejlighed i nærheden. Og sidst, men ikke mindst: Rajesh betalte alt under vores ophold, inklusiv hotel, taxaer, måltider og drinks! Tankevækkende på baggrund af, at vi i 2009 betalte ham sølle 12 US dollars om dagen for support på turen til Everest!

I januar 2019 åbnede Rajesh en nepalesisk restaurant i Warszawa.Klik på nedenstående billeder for at forstørre dem og få at vide, hvad de forestiller.Klik HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.