Mine favorittter fra YouTube

Udvalgte favoritklip fra det uendelige tagselvbord

Udvalgt af Erik Pontoppidan

klik HER for at besøge Danmarks eneste rejsecafé i det indre København
Youtube er fantastisk. Et uudtømmeligt tagselvbord, hvor man kan hente alt, lige fra manglende sangtekster til den igangværende julefrokost til videoer med klip fra ens favoritfilm eller favoritkunstnere.

Nedenfor har jeg – efter mange smertelige fravalg – udvalgt en række meget forskellige klip fra YouTube, som hører til blandt mine absolutte favoritter. Rækkefølgen er ikke udtryk for en prioritering, men måske snarere en lidt kronologisk opdeling blandet med en eller anden form for gruppering af de meget forskellige genrer. Fat høretelefonerne og nyd de dejlige sange, filmklip, sketches og flyveture!


"Ansgar tilkalder hjælp hos Helpdesk".

Utrolig morsom, norsk sketch om begynderes IT-problemer (og sig så ikke, at nordmændene mangler humor!).

Sangen "Ytr" fra Cirkusrevyen 2015, sunget af Ulf Pilgård, med tekst af Carl-Erik Sørensen

Sjov og rammende satire om den sindssyge diskussion og misbrug af begrebet ytringsfrihed i Danmark.

Klip fra filmen "Vi er allesammen tossede" fra 1959 med Dirch Passer som den gale sporvognskonduktør, der er indlagt på en sindssygeanstalt sammen med Keld Petersen.

Ustyrlig morsomt klip, som efter min mening er blandt det bedste af Dirch Passers optræden.

“Went to Kathmandu when I was 18”

I foråret 1969 rejste jeg ti Nepal langs "The Hippie Trail", og dén tur ændrede mit liv totalt. Jeg har for længst – især gennem internettet - fået bekræftet, at det samme skete for adskillige andre unge dengang. Forfatteren Troels Kløvedal overdriver ikke, når han fortæller om mange af sine venner og bekendte, som kom hjem fra Indien og Nepal i 60-erne og 70-erne og tilbragte det næste halve år med at kigge ind i en væg i et forsøg på at fordøje deres oplevelser.

Jeg kender ikke forfatteren til denne video. Men selv om den tekniske kvalitet ikke er særlig god, så rummer blandingen af billeder og musik i videoen en poesi, som på en enkel måde fortæller en masse om de drømme og forventninger, der er forbundet med det at rejse.

Tommy Seebach: "Under stjernerne på himlen"

Tommy Seebach fik i løbet af 1980-erne tilnavnet "Kongen af Dansk Melodi Grand Prix" på grund af hans mange deltagelser i det årlige musikshow. Han deltog i det otte gange og vandt de tre, deriblandt ”Under stjernerne på himlen” i 1993, som er skrevet til hans dengang lille datter. Teksterne skrev han i samarbejde med Keld Heick. Han var personlig ven med Jørgen de Mylius, som hjalp ham frem i mange radio- og TV-programmer. Tommy Seebach sank bevidstløst sammen i marts 2003 på Dyrehavsbakken, hvor han arbejdede som sanger, og han døde på vej til hospitalet, kun 53 år gammel.

Scener fra filmen “Play it again, Sam”, med woody Allen

“Play i t again, Sam” (på dansk: ”Mig og Bogart”) fra 1972 er efter min mening en af Woody Allens allerbedste film. Den handler om den generte unge mand (spillet af Woody Allen), som ikke kan finde ud af det med damer. Alt, hvad han roder sig ind i på det område, mislykkes totalt. Hans store idol er Humphrey Bogart i filmen ”Casablanca”, som han har set igen og igen. Men gode gamle Bogart ender med at komme ham til hjælp i hans scoringsforsøg! I mange af scenerne dukker han op og kommer Woody til undsætning midt i hans generthed og fortæller ham, hvad han skal gøre: "Now put your arms around her and tell her, that she has the most beautiful eyes you have ever seen. Come on! Don't think, just do it!"

Monty Python: Scene fra Jesusfilmen ”Life of Brian”

Hvis du ikke kan li Monty Python, så spring dette og næste klip over. Sort humor er ikke for alle og enhver. Og lad det være sagt med det samme: Jeg er vild med Monty Python!

Ikke alle Monty Pythons film er lige vellykkede. Til gengæld har nogle af deres sketches sat sig dybe spor i min verdensopfattelse. Når jeg f. eks. hører den kristne trosbekendelse - specielt sætningen "pint og plaget af Pontius Pilatus" - så kommer jeg uvægerligt til at fnise indvendigt ved tanken om denne geniale scene fra ”Life of Brian” med Michael Palin som den splittergale Pontius Pilatus og hans bedste ven Biggus Dickus. Nogle vil utvivlsomt være helt uforstående over for klippet og finde det plat, men efter min mening er det toppen af sort humor!

Monty Python: ”The lumberjack song”

Her er an anden af Monty Pythons udødelige klassikere, som vender bunden i vejret på al vanetænkning. Du kan læse teksten i dansk oversættelse HER

”Hiter afvises af Pia Kjærsgaard til sin fødselsdagsfest”

Heller ikke dette klip vil begejstre blå blok - og absolut ikke tilhængere af Dansk Folkeparti! Om man synes det er morsomt eller ej afhænger naturligvis af ens politiske holdning. Klippet stammer fra filmen "Der Untergang", og jeg synes, det er genialt!

”Another Town, another Train" af Abba

Denne lidt sørgmodige og sentimentale sang fra 1973 er en af Abbas tidlige udgivelser. Den har den velkendte, musikalske Abba-lyd og en fin, meget ung sangtekst, som romantiserer de berejstes frie og uforpligtende liv. Backpackere, tog-enthusiaster og romantikere bør elske den!

”This one" af Paul McCartney

Jeg holder meget af denne live-optagelse fra 1989, og det er efter min mening er en af Paul McCartneys bedste solo-sange. Bemærk kvinden i hans liv Linda McCartney i videoen, som er med i orkesteret. Linda, som døde alt for tidligt af en kræftsygsom, havde en stærk personlig udstråling.

Hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til artikler og fotos om rejser og trekking, så klik HER