På sporet af Egypten

På sporet af Egypten

- Gensyn med et af mine favoritlande i februar 2005


Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan


Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København.

Klik HER for at se mange flere billeder fra Egypten.

Klik HER for at læse om min bestigning af Cheopspyramiden.
Klik HER for at lytte til muezzinen!

Fra en nubisk landsby nær Aswan

Egypten er et anderledes land på alle måder. At bo 74 millioner mennesker i et område på størrelse med Jylland er i sig selv noget helt enestående. Landet er i virkeligheden en kæmpemæssig oase med ørken på begge sider, hvor livsbetingelserne er totalt afhængige af Nilens vand. Og så er Egypten historiens vugge. Et udsagn, mange sikkert har hørt før uden at tænke særlig meget over det, men det er bestemt ikke en floskel. Utrolig mange detaljer fra vores egen kultur kan spores tilbage til oldtidens Egypten hvad enten det drejer sig om skriftsprog, talemåder eller traditioner.

Jeg har besøgt Egypten i alt 3 gange på forskellige tidspunkter i mit liv (i 1975, 1976 og sidst i februar/marts 2005). Jeg vil aldrig glemme mit allerførste møde med landet i december 1975. At blive smidt af i millionbyen Cairo efter få timers flyvning fra det vinterkolde Danmark var fantastisk, og det levede fuldt ud op til alle eksotiske forestillinger om Mellemøsten. Det samme gjorde togrejsen ned gennem Nildalen med det frugtbare, tæt befolkede landskab. Og så var der naturligvis det, alle kommer for at se: Pyramiderne, templerne og kongegravene, som man altid finder billeder af i rejsebureauernes brochurer.

Året efter, i julen 1976, tog jeg derned igen for at holde jul og nytår i et primitivt guesthouse på vestbredden ved Luxor. Det var en oplevelse for livet. Vi boede hos Sheik Ali Abd el Rasoul i et hus af tørrede lersten og red eller cyklede rundt til de verdensberømte templer og kongegrave, der findes i området. Trods de mange turister gennem århundreder i Kongernes og Dronningernes dal, som lå lige ved siden af, var dette område forbavsende uberørt, og der var en helt speciel stemning på dette sted, ikke mindst på grund af det særlige lys og de meget flotte ørkenbjerge i bagrunden.

Derefter gik der 28 år før jeg igen fik mulighed for at besøge Egypten i februar / marts 2005. Jeg var naturligvis spændt på gensynet, og jeg var forberedt på dels den almindelige udvikling, dels på den påvirkning, masseturismen havde påført landet. Og ja, meget har ændret sig siden 1970-erne. I dag er der langt færre, der, der går med den traditionelle egyptiske galabiya-beklædning. Vestbredden ved Luxor er blevet fyldt med nye bebyggelser, vejene er blevet bredere og mere trafikerede, og sidst, men ikke mindst: Turiststrømmen er eksploderet. Hvis man i dag vil besøge de store templer og kongegrave med et minimum af udbytte, bør man dels foretage besøget på egen hånd, dels ankomme meget tidligt om morgenen, hvor antallet af turister er minimalt. De berømte templer og grave har udviklet sig til de rene gedemarkeder. I dag venter man f.eks. på at blive lukket ind i hold, hvis man vil se de gamle grave i Kongernes og Dronningernes Dal fordi der kun er plads til få personer ad gangen. Og de store templer ved f.eks. Luxor er proppet med turister i en grad, som overgår enhver fantasi. Alt ialt noget, som efter min mening ødelægger oplevelsen totalt.


Klik på billederne for stort format

1-4: Fra vores krydstogt på Nilen i februar/marts 2005.
Nil-krydstogter bliver stadig mere populære, og med god grund. I løbet af en lille uges tid sejler man gennem et pragtfuldt landskab i et roligt tempo mens man har mulighed for at besøge nogle af verdens flotteste historiske seværdigheder.

Mange turister køber en samlet udflugtspakke for hele deres Egyptensrejse, som omfatter besøg ved samtlige monumenter og seværdigheder til en fordelagtig pris i forhold til, hvis man købte udflugterne a la carte. Det er efter min mening en helt forfejlet salgsmetode. Den udflugtspakke, man køber, indebærer, at man næsten hver morgen skal op før fanden får sko på for at deltage i alt det, man har betalt for. Transporten ud til seværdighederne foregår i store, larmende busser, og når man når frem, gælder det om at følge med flokken og guiden i menneskemylderet. Tiden er afmålt, og fordybelse er der slet ikke tid til. Disse udflugter er helt sikkert noget, rejsebureauerne scorer kassen på, men det er synd for turisterne og deres oplevelser at blive trukket rundt i manegen på den måde. Hvad de færreste er klar over er, at disse udflugter som regel kan arrangeres på egen hånd til en brøkdel af rejsebureauerne pris - med taxa, hestevogn, på cykel eller til fods - og vel at mærke på et tidspunkt og med en varighed, som passer én bedst. Så må man naturligvis undvære en guide, men her kan trykte rejseførere gøre underværker.


<==

Hieroglyffer støder man på overalt i Egypten, og deres historie er dybt fascinerende. De første hieroglyffer blev nedfældet for over 5.000 år siden, men da det gamle egyptiske rige forsvandt, gik deres betydning i glemmebogen. Først i 1822 lykkedes det at tyde dem, så de igen kunne læses. Historien om hvordan man fandt nøglen til hieroglyfferne er i sig selv utrolig spændende.

Under mit seneste besøg i Egypten i 2005 købte jeg en lærebog i hieroglyffer, og derfra stammer billedet overfor. Teksten er hentet fra en gammel grav og lyder i dansk oversættelse:

"Jeg har stegt mad siden tidernes morgen - jeg har aldrig set en gås magen til denne"!

Kilde: How to read Egyptian hieroglyphs. A step-by-step guide to teach yourself. Af Mark Collier og Bill Manley. The British Museum Press, 1998.



I forhold til mine to tidligere besøg i 1970-erne var der én ting, jeg ikke havde prøvet før, nemlig et Nil-krydstogt. Og dét blev en meget positiv oplevelse! I løbet af en lille uges tid sejlede vi fra Luxor til Aswan og retur, mens vi boede i en udvendig kahyt med bad, toilet og terrasse. Undervejs lagde skibet ind ved de steder, hvor der var historiske seværdigheder, man kunne besøge hvis man havde lyst. Alle måltider var inkluderet - inklusiv four o'clock - tea med kage! - og forplejningen var upåklagelig. Ikke femstjernet luksus, men vi var meget overraskede over, hvor meget vi fik for pengene. Jeg havde aldrig været på krydstogt før og havde mine bekymringer i starten fordi jeg var bange for at komme til at kede mig, men disse bekymringer blev heldigvis gjort til skamme. Der er masser at se på undervejs, og det var skønt at sidde på soldækket og læse en bog, mens skibet gled gennem det smukke, frugtbare landskab.



Næsten alle billederne på denne side er taget med et Canon G2 digitalkamera. Af hensyn til download-tiden er de kraftigt reduceret i forhold til originalerne både med hensyn til størrelse og data-indhold, og det kan ikke undgå at påvirke den tekniske kvalitet. Alle fotografier kan leveres i fuld størrelse og opløsning til en pris af 500 kroner pr. stk.


Klik HER for at se min hoved-hjemmeside med masser af artikler om rejser og trekking.

Hvis du har nogen spørgsmål, så send en mail til mig på pontoppidan214@gmail.com