Finn Thrane fra Askov Højskole

Tekst: Erik Pontoppidan, bibliotekar og IT-specialist

Foto: Erik Pontoppidan
Finn Thrane med sit fotohold på sommerskolen i Askov 1974.

Finn Thrane var nok den mest inspirerende lærer, jeg havde på Askov. Jeg havde ham som underviser i et kursus i fotografering. Jeg har været en ivrig amatørfotograf lige siden jeg fik et kamera i konfirmationsgave, men det var først på Askov, at jeg lærte selv at fremkalde billeder og kom til at deltage i et egentligt foto-kursus sammen med en gruppe engagerede elever.

Jeg husker tydeligt fascinationen første gang jeg stod i et mørkekammer og så mine billeder langsomt tone frem i det rødlige lys. Senere, efter Askov, tilbragte jeg adskillige nætter i mit vinduesløse badeværelse i Søborg, hvor jeg producerede et utal af papirbilleder både til privat brug og til mit arbejde. I en del af min ”mørkekammer-periode” (fra 1976-82) var jeg ansat som bibliotekar ved Albertslund Bibliotek, hvor jeg – udover at betjene lånere i voksenudlånet – lavede illustrerede udstillinger til bibliotekets lokalhistoriske samling. I dag har den digitale fotografering gjort mørkekamre overflødige, men fotografering er absolut ikke blevet mindre spændende af den grund. Tværtimod!

Finn Thrane var et naturtalent i inspiration. Han lærte os at se nye sammenhænge og muligheder i fotografiets fantastiske verden, som gik dybere end familiefotos og traditionelle rejsebilleder. Vi fotograferede på livet løs på højskolen og i dens omegn og fremkaldte billederne, som så blev diskuteret i gruppen. Det var en fantastisk tid!

Finn Thrane er født i 1939, blev cand. Mag. i dansk og filmvidenskab i 1971 og underviste ved Askov Højskole 1972-85. I dag er han skribent, coach og foredragsholder, og han er grundlægger af Museet for Fotokunst i Odense. Desuden leder han sammen med Lisbet Marschner mikrohøjskolen JANUS i Kerteminde.

Jeg vil slutte af med nedenstående, dejlige citat fra Finn Thranes egen hjemmeside:

"For nylig var der én, der sagde til mig, at det bedste en studerende kunne gøre var at komme med i nogle udstillinger og publicere en bog; men han sagde ikke noget om at blive et menneske, intet om at udvikle væsentlige følelser eller humane forestillinger. Den slags er bare elendig pædagogik.

Jeg vil sige: Bliv et menneske først, og hvis du så ender med at betjene dig af et kamera, ja så er det godt for fotografien.”


Kilde: Henry Holmes Smith, amerikansk fotograf og berømt lærer (1909-1986)


Klik HER for at se min hovedside om Askov Højskole.
Klik HER for at se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.
Klik HER , hvis du har nogen kommentarer eller spørgsmål til mig.