Rejse gennem Tibet

Overland ad Friendship Highway fra Lhasa til Kathmandu

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan


Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København

Retur til hovedside om vores Tibet-rejse

Tag høretelefonerne på eller skru op for lyden for at høre den perfekte baggrundsmusik til mine websites om Tibet og Nepal. Klik HER for at høre "Tibetan Incarnations".Fra gaderne omkring Tashilhunpo-klosteret i Shigatse.


Jeg har drømt om at besøge Tibet lige siden jeg var ca. 15 år gammel. Jeg har på forhånd opgivet at give en bare nogenlunde detaljeret beskrivelse af vores rejse, men turen var en fantastisk oplevelse for alle sanser.

I foråret 1969 stod jeg en tidlig morgen på en bjergtop i Nepal i små 5.000 meters højde i fuldstændig skyfrit vejr. Tæt på kunne man se Langtangs isklædte top på over 7.000 meter, og i det fjerne var der udsigt til hundredevis af sneklædte tinder inde i Tibet, som dengang var et fuldstændig lukket land for udlændinge. Derfor var det en helt speciel oplevelse for mig at få mulighed for at besøge dette land 40 år senere.

Selv om en stor del af Lhasa i dag er en moderne by, er der stadig masser af levende spor fra landets ældgamle kultur. Tibetanerne er lette at kende fra den kinesiske besættelsesmagt på deres udseende og deres beklædning. Overraskende mange svinger f.eks. stadig deres bedemøller i hånden, mens de passerer forbi det massive opbud af kinesisk militær, som konstant overvåger byen. Og der findes stadig en gammel bydel fyldt med atmosfære, templer og røgelse.

Dagen efter vores ankomst til Lhasa besøgte vi Potala-paladset i byens centrum, som var Dalai Lamas bolig indtil han flygtede til Dharmsala i Indien i slutningen af 1950-erne, hvor han stadig bor. Det er en både fantastisk og meget tragisk historie, men besøget i Potala-paladset var uden overdrivelse en af mit livs store oplevelser.

Betegnelsen 'Verdens tag' om Tibet skal tages helt bogstaveligt, for gennemsnitshøjden for vores overnatningssteder var omkring 4.000 meter. Og DET er noget, der kan mærkes! I starten bliver man stakåndet af den mindste fysiske aktivitet og får meget nemt hovedpine, Men selv i højder på omkring 5.000 meter findes der landsbyer med flokke af yakokser, får og geder, og her leves livet stort set stadig som i middelalderen. Høsten var i fuld gang hos bønderne i oktober, og kornet tærskes stadig med håndkraft og males til mel i gammeldags stenkværne. Som brændsel bruges tørret yaklort, som gemmes i enorme mængder i landsbyerne fordi der er meget få træer i denne højde. Utroligt, men sandt! Undervejs tilbragte vi en enkelt nat i den nordlige Everest base camp, som er det sted, hvor bjergbestigere starter den egentlige bestigning af verdens højeste bjerg. Det var helt overvældende rent naturmæssigt, men hold kæft hvor var det koldt! Der blæste en halv orkan ned fra bjerget med temperaturer på omkring eller lidt under frysepunktet.

På turens sidste del kørte vi 3.000 højdemeter ned fra det tibetanske højland på en halv dag og krydsede grænsen mellem Kina og Nepal ved den såkaldte 'Friendship Bridge', som ligger i en dyb kløft. Det var et gedemarked uden lige. Blandt andet gennemgik kineserne omhyggeligt al vores bagage, tilsyneladende med det ene formål at finde bøger med billeder af Dalai Lama, som i så fald omgående blev konfiskeret. Fuldstændig absurd, da der jo findes hundredetusinder af sådanne billeder uden for Kina. Turen fra grænsen til Kathmandu blev til gengæld en dejlig oplevelse, hvor Nepals vanvittig flotte landskaber og smukke kultur viste sig fra deres bedste side. Og selv om Kathmandu er blevet en voldsomt trafikeret og larmende storby, har den stadig rigtig mange oplevelser at byde på. Jeg besøgte Kathmandu første gang for 40 år siden (i 1969), så byen har en helt særlig plads i mit hjerte, som er svær at komme udenom.

For god ordens skyld vil jeg lige nævne, at alle billederne kan ses i stort format, hvis man klikker på dem! Man kan også bladre frem og tilbage mellem de store billeder ved at klikke på pilene under billedet.


1: Potala-paladset i Lhasa. Dalai Lamas tidligere residens og det definitive symbol på Tibet.
2: Fra Jokhang-templet i det centrale Lhasa.
3: Udsigt over Barkhor Square i det gamle Lhasa. Under hele vores ophold i Lhasa var byen fyldt med militær fra morgen til aften.
    Barkhor Square er kendt for at være centrum for politiske demonstrationer mod den kinesiske besættelsesmagt.
4: På en plads lige over for Potala-paladset har kineserne opført et gigantisk monument som symbol på deres "befrielse" af Tibet.


1: Bedemøller fra Sera-klosteret nær Lhasa.
2: Vores rejse fra Lhasa mod Kathmandu er begyndt. Fra Khamba-passet i ca. 4.800 meters højde kigger vi ud over den store og
    smukke sø Yamdrok Tso.
3: Gadebillede fra byen Gyantse.
4: Kornmarker i det tibetanske højland. Selv om vi på det meste af turen fra Lhasa til Kathmandu befandt os i højder på over 4.000 meter,
    var der ingen sne, selv i oktober, og en stor del af landskabet var endda opdyrket.


1: Gadebillede fra Shigatse.
2: De fleste af overnatningsstederne i Tibet var meget beskedne, men nogle af dem var også hyggelige. Som f.eks. her i landsbyen
    Bebar, hvor vi venter på aftensmaden i solnedgangens skær.
3: På vej op mod den nordlige Everest Base Camp ved Rongbuk-klosteret.
4: Mount Everest set fra den nordlige Everest Base Camp i over 5.000 meters højde. En fantastisk udsigt, men det var det absolut
    koldeste overnatningssted på turen!


1: En tænderklaprende solnedgang over Mount Everest set fra vores overnatningssted i ca. 5.000 meters højde.
2-4: Videre gennem det fantastiske tibetanske højland mod Kathmandu. Betegnelsen for Tibet som "Verdens tag" begynder nu
    for alvor at få mening.


1-2: Turen gennem Tibet er en af mit livs største naturoplevelser.
3: Køreturens sidste dag på vejen mod Kathmandu. Vi passerer grænsen mellem Tibet og Nepal, som ligger ved "Friendship Bridge".
    Til højre ligger Kina, til venstre ligger Nepal. Utroligt, men sandt!
4: Efter en omstændelig og kaotisk grænseovergang er vi nu omsider kommet til Nepal, som den dag viste sig fra sin allersmukkeste
    side og for flere i gruppen var et kært og nostalgisk gensyn.


Klik HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.
Klik HER, hvis du vil kontakte mig.