Fra Beijing til Delhi via Tibet og Nepal

Billeder og artikler fra en fantastisk rejse gennem Central -og Sydasien i efteråret 2009

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan


Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København

Klik HER for at læse om tibetanernes ikke-voldelige kamp for frihed og uafhængighed
Klik HER for at læse den samlede artikel om vores rejse


Tag høretelefonerne på eller skru op for lyden for at høre den perfekte baggrundsmusik til mine websites om Tibet og Nepal. Klik HER for at høre
"Tibetan Incarnations".




Potala-paladset i Tibets hovedstad Lhasa. Dalai Lamas tidligere residens og alle globetrotteres drømmemål.


Ideen startede allerede for ca. 3 år siden, i efteråret 2006, da en del af vores gruppe havde rejst til Kina med den transsibiriske jernbane, med ophold i Sibirien og Mongoliet undervejs. Det blev en fantastisk tur med utrolig mange oplevelser. Og da nogle i gruppen var inkarnerede tog-enthusiaster, blev der kort tid efter hjemkomsten fostret en helt ny rejseplan, hvor jernbaner endnu engang kom i centrum: Hvorfor ikke fortsætte togrejsen fra Beijing med det splinternye ”Himmeltog” fra Beijing til Tibets hovedstad Lhasa?

Ideen tog efterhånden form, og det lykkedes at samle en lille gruppe på 9 deltagere gennem De Berejstes Klub, som var med på ideen om den ultimative transasiatiske rejse! Flot formulering, men ikke spor overdrevet. Gruppen blev enig om at følges fra Kinas hovedstad Beijing til Nepals hovedstad Kathmandu. Først 48 timer med Himmeltoget fra Beijing til Lhasa, og derfra med Landcruiser gennem Tibets højland og ned til hippiernes gamle paradis-destination.

Turen blev en af mit livs største rejseoplevelser. Den tekniske planlægning af rejsen blev betroet til det danske Kipling Travel, som løste opgaven på fortrinlig vis, ikke mindst takket være bureauets direktør og Nepal-enthusiast Lars Gundersen, som efter en sej kamp med de kinesiske myndigheder fik vores Tibet-tilladelser på plads i sidste øjeblik. Hele turen var nemlig ved at gå i vasken få dage før afrejsen, fordi den kinesiske besættelsesmagt besluttede at lukke Tibet for udenlandske turister på grund af frygt for uroligheder i forbindelse med 60-årsdagen for Folkerepublikken Kina, som tilfældigvis blev fejret lige i dagene omring vores planlagte rejse.

Da vi nåede frem til Kathmandu, rejste cirka halvdelen af gruppen hjem som planlagt, mens 4 af os fortsatte rejsen på egen hånd. Når man nu ER havnet i et af verdens mest spændende rejselande, hvorfor så rejse hjem så hurtigt? Så den resterende 4-mandsgruppe delte sig i første omgang i to: Efter nogle dage i Kathmandu med afslapning, lækker mad og sightseeing fløj Per Allan og jeg til den lille, højtliggende flyveplads Lukla, hvorfra vi gennemførte en forrygende trekkingtur til foden af Mount Everest. Jeg har vandret i Nepal flere gange før, men denne tur overgik de andre med hensyn til natur og panoramaer. På 9 dage vandrede vi i strålende solskinsvejr frem og tilbage mellem Lukla og det højtliggende udsigtspunkt Kala Patthar i 5.550 meters højde, lige overfor verdens højeste bjerg Mount Everest. En krævende tur, som ABSLUT ikke kan gennemføres af hvem som helst, og slet ikke på så kort tid som 9 dage. Når det lykkedes os at gennemføre turen på så kort tid, var det kun fordi vi kom fra Tibet og dermed i forvejen var akklimatiserede til store højder.

Mens Per Allan og jeg var på trekking, tog den anden halvdel af 4-mandsgruppen, Elise og Margrethe, til Pokhara, hvor de havde en spændende tur med masser af fantastiske oplevelser. Hvilket næppe kan overraske i betragtning af, at ingen af dem tidligere havde været i Nepal!

Vi mødtes i Kathmandu efter to meget vellykkede ture. Efter endnu et par dage i denne legendariske by deltes 4-mandsgruppen. Tre af os rejste til Indien, hvor vi tilbragte den sidste uge, mens Per Allan fløj til nabolandet Bhutan på et 5 dages super luksus-ophold, efterfulgt af et langt mere ydmygt ophold i Bangla Desh. Jeg har ikke selv besøgt nogen af de to sidstnævnte lande, men efter Per Allans beskrivelser vil jeg nok slette Bangla Desh fra listen over mine kommende rejsemål. Selv om beskrivelsen af hans arrangerede tur i Sundarban-deltatet med verdens største bestand af bengalske tigre lyder spændende! Elise, Margrethe og jeg tog fra Kathmandu til Varanasi, som er en af Indiens helligste byer, hvor vi fik nogle helt fantastiske oplevelser, og efter 3 dage der tog vi med nattoget til Agra. De indiske jernbaner er en oplevelse for livet! Vi rejste videre (nu med taxa!) fra Agra til Delhi, hvorfra vi steg på Lufthansa-flyet hjem til København via Frankfurt.

Dette var 1/10.000-del af vores oplevelser på turen. Du kan læse mine illustrerede websites om en lidt større brøkdel af vores oplevelser ved at klikke på nedenstående links.



Du kan læse artikler og se billeder fra turen ved at klikke på nedenstående links:

  • Med Himmeltoget til verdens tag. Billeder og beskrivelser fra en fantastisk togrejse fra Beijing til Lhasa

  • Rejse gennem Tibet. Overland ad Friendship Highway fra Lhasa til Kathmandu

  • På trekkingtur til foden af Mount Everest. Billeder og beskrivelser fra en af verdens flotteste vandreture.

  • Gensyn med Indien. Billeder og beskrivelser fra Varanasi, Agra og Delhi.

  • Kathmandu oktober 2009. Stemningsbillede fra Nepals hovedstad.

  • En hyldest til de indiske jernbaner!



  • Klik HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.
    Klik HER, hvis du vil kontakte mig.