Grundtvigsange af Leif Varmark

Med uddrag af LP’en fra 1973

Af Erik Pontoppidan


I 1973 komponerede Leif Varmark nye melodier til en række gamle og kendte sange af Grundtvig. Sangene var oprindelig skrevet til skuespillet ”Til kamp mod dødbideriet” og blev senere udgivet på en LP, akkompagneret af "Tømrerclaus" (Claus Clement Pedersen), Søren Seirup fra ”Steppeulvene” og Henning Kløvedal. Det slap han efter min mening rigtig godt fra. Sangene var og er en fornyelse af arven fra Grundtvig, som for mange er en støvet affære i dag.

Leif Varmark var en personlig ven af Eik Skaløe fra Steppeulvene, der i dag af mange betragtes som dansk rocks Jellingesten. Han og Eik har det til fælles, at de begge repræsenterer en tiltrængt fornyelse af den danske sangtradition. Eik var den første, som producerede dansk rock med tekster på mundret dansk. Hans eneste LP ”Hip” fra 1968 var den første med danske sangtekster, der var anderledes end f.eks. Gustav Winckler og Birte Kjær, og den har haft enorm betydning for den musikalske eftertid, blandt andet for Kim Larsen.

I dag lytter jeg stadig med fornøjelse til Leif Varmarks Grundtvigsange. De får næppe nogen sinde samme popularitet som hverken Kim Larsens eller Shubiduahs nyfortolkninger, men de fortjener et skulderklap i vores tekno-fikserede musikverden.

Jeg har tilladt mig at lægge en smagsprøve ud på min hjemmeside (i MP3-format), som du kan høre ved at klikke HER

Klik HER for at se hovedportalen til min hjemmeside.