På sporet af Bali

Et par gode og alternative tips for førstegangsrejsende
til Indonesiens største turistmagnet

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan


Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København

Click HERE For English version of this page
Klik HER for at høre gamelan-musik fra Bali!

Bali er uden sidestykke det mest besøgte sted i det enorme indonesiske ørige. For mange vesterlændinge er øen drømmen om det tropiske paradis med palmestrande, rismarker, smukke mennesker og harmonisk, enkel levevis.

I de sidste mange år er Bali blevet oversvømmet af horder af turister, som næsten alle sammen er kommet for at få opfyldt denne drøm. Men jeg er sikker på, at de fleste af dem har fået et chok efter landingen i den internationale lufthavn i Kuta. Når de forlader lufthavnen opdager de nemlig, at de er havnet i et af verdens store turistcentre. Området omkring lufthavnen er plastret til med turisthoteller i alle prisklasser, trafikken er overvældende, og de mange reklameskilte er også med til at spolere forventningen om paradiset. Bali kaldes også "Australiens Mallorca", og dén betegnelse er faktisk ikke helt ved siden af. I hvert fald er der mange steder mindst lige så turistet som på Mallorca og Costa del Sol.


Alligevel betragter jeg Bali som et "must" for turister, der besøger Indonesien for første gang. Kulturen er smuk og spændende, og den er forbavsende upåvirket af turiststrømmen. Tag væk fra Kuta og Den Pasar, og du vil finde meget af det du drømte om, men du bliver nødt til at lede lidt efter det.

<= Klik på kortet for at se, hvor Bali ligger!

Jeg har rejst meget rundt i hele Indonesien og har derfor besøgt Bali flere gange. I det følgende vil jeg give et par gode råd til førstegangs-rejsende i håb om, at dette måske kan give dem nogle oplevelser, de ellers ikke ville have fået. De fleste af beskrivelserne er baseret på mine personlige erfaringer, og derfor er mine forslag ret tilfældige, men også lidt alternative. Der er utrolig meget at se og opleve!




Indoneserne er et utrolig venligt og gæstfrit folk, og de er den væsentligste grund til, at landet er så dejligt at besøge. Som vesterlænding føler man sig velkommen næsten overalt. Billedet er fra Balis turist-mekka ved Kuta, hvor jeg sad en hel aften og snakkede med disse unge balinesere.

Og sidst, men ikke mindst: Indonesien er et fantastisk land! Når du har besøgt Bali, så vend tilbage og rejs ud til nogle af de andre øer. Befolkningen i Indonesien er utrolig venlig og gæstfri, og landet rummer et utal af livskraftige kulturer og religioner. Bali har en helt enestående kultur og religion, som bygger på hinduisme, men de fleste indonesere er muslimer. Det er dog en mild form for Islam, som er meget forskellig fra f.eks. den, der praktiseres i de muslimske lande i Mellemøsten. Og som turist føler man sig velkommen næsten overalt på en rar og afslappet måde. Du kan læse mere om mine besøg på nogle af de andre øer i Indonesien ved at klikke på de angivne links nederst på siden.

Ubud og omegn

Prøv f. eks. at tage op til byen Ubud i det centrale højland et stykke inde på øen. Det siges, at Balis sjæl skal findes et sted ude i bakkerne omkring Ubud. Du slipper heller ikke for andre turister her, men omgivelserne er smukke, og der er masser af ting at tage sig til. Lej en cykel eller en motorcykel og kør rundt på de små veje omkring byen, som går mellem rismarkerne.



Unge balinesere fra en danseskole øver sig uden for kongepaladset i Ubud.

Hver aften er der opvisning i balinesisk dans uden for kongepaladset i det centrale Ubud. I den rigtige forestilling leveres dansemusikken af et ægte gamelan-orkester, som spiller mens der opføres dans og ballet i de smukke traditionelle dragter. Dansen og balletten har deres rødder i ældgamle folkesagn.


Du kan også tage ud på en vandretur i området. Spørg efter "Bali Pathfinder", som er er navnet på et lille kort med blandt andet gode vandreforslag omkring Ubud.. Der er grønt og frodigt overalt. Hvis du er kunst-interesseret, så vrimler det med malerkunst, batik og træskærerarbejde overalt, som fremstilles i mange af de omgivende smålandsbyer. Hver aften er der balinesisk dans med traditionel gamelan-musik i det gamle kongepalads i byens centrum. Hvis man holder af eksotisk mad, så er Ubud også et godt sted, for det vrimler med gode restauranter.

Klik på billederne nedenunder for stort format.


Ovenfor, til venstre: Ubud og området omkring byen er Balis kulturelle centrum. Den bedste måde at udforske det smukke landskab på er at leje en cykel eller en motorcykel eller tage på vandreture langs de små stier mellem rismarkerne.

Ovenfor, til højre: Overalt langs vejene på Bali finder man små "købmandsforretninger" som disse under et lille halvtag. Vareudvalget er meget begrænset, men man kan købe læskedrikke, kiks, frugt og nødder - eller få sig en sludder med ejeren.


Når du besøger Ubud, skal du ikke lade dig nøje med en arrangeret udflugt, hvor man kun er der nogle timer. Find et guest-house eller home stay og bo i byen nogle dage, så du kan nå at indsnuse atmosfæren. Det vrimler med små, billige steder, hvor man kan få et udmærket værelse med bad, toilet og terrasse for en absolut rimelig pris.

<== Klik for stort format!

På Bali som overalt i Indonesien vrimler det med hyggelige, små guest-houses, hvor man kan få ro i sjælen og nyde indonesernes venlighed og gæstfrihed. Billedet her er fra Ketut's Place i Ubud.


Jeg har boet flere steder i Ubud, men sidst jeg var der boede jeg på det lille guest-house Ketut's Place i udkanten af byen. Det er indrettet i et traditionelt balinesisk hus og er et hyggeligt og spændende sted, som drives af en balinesisk familie. Et par gange om ugen serveres der et traditionelt balinesisk festmåltid, som består af 10-14 retter.

Gunung Batur - en flot og nem vandretur

Hvis du er til vandreture, så prøv at bestige vulkanen Gunung Batur (1.717 meter). Det er en ret nem og flot tur, som kan klares af de fleste med en almindelig god fysik. Der er flere ruter derop, men de fleste starter vandreturen fra Batur-søen oppe i højlandet, og selve bestigningen tager nogle timer. Fra Ubud arrangeres vandreture til vulkanen, hvor man bliver kørt op til Batur-søen og overnatter på et lille guest-house. Tidligt næste morgen starter så bestigningen, så man er på toppen ved solopgang. Man kan naturligvis også selv tage op til området omkring søen og bo der nogle dage.

Flotte rismarker ved Tirta Gangga

<== Klik for stort format!

Området omkring Tirta Gangga på Øst-Bali hører til de mere ukendte steder. Her er fredeligt og tilbagetrukket, og rismarkerne er nogle af de flotteste på øen.

Der findes maleriske rismarker overalt på Bali, men nogle af de flotteste finder man omkring den lille landsby Tirta Gangga på det østlige Bali. Stedet er velegnet til afslapning, og der er fine muligheder for vandreture i området. Der findes flere små, billige guest-houses.


Sydkysten af Bukit-halvøen

På det allersydligste Bali ligger Bukit-halvøen som et lille vedhæng. Der er ikke særlig langt derud fra Kuta og lufthavnen, og sydkysten af denne halvø er absolut et besøg værd. Landskabet falder stejlt ned til havet de fleste steder, og der er mange templer langs kysten. Ulu Watu er et af de mest kendte af disse - mest på grund af beliggenheden på toppen af en stejl klippe. Områderne i nærheden af templet (især Pantai Suluban) er i øvrigt nogle af Balis mest kendte for surfing. Et andet meget flot sted ved kysten er Nyang Nyang, med en dejlig strand for foden af ca. 100 meter høje, næsten lodrette skrænter. I modsætning til Kuta og Sanur er her utrolig fredeligt.




Hvis du vil se flere billeder fra Bali, så kig nærmere på nedenstående lille udvalg.
Du kan forstørre billederne ved at klikke på dem.



Ovenfor, til venstre: Kulturen på Bali er forbavsende upåvirket af det enorme antal turister, der besøger øen.

Ovenfor, i midten: I området omkring landsbyen Tirta Gangga på Øst-Bali boede jeg hos denne familie, som var utrolig gæstfri. Jeg var så heldig at være der i tiden omkring det balinesiske nytår (marts/april), og i den anledning fik jeg lov til at overvære nogle utrolige ceremonier i nærheden af byen.

Ovenfor, til højre: Fra en morgentur gennem rismarkerne ved Tirta Gangga på det østlige Bali.



Jeg har været mange andre steder i Indonesien end på Bali, og det kan du læse om og se billeder fra ved at klikke på nedenstående links:

  • Sumatra - et kontinent af oplevelser. En kort, men begejstret beskrivelse af en af Indonesiens største øer

  • Rejsebrev fra Australien og Indonesien

  • Solopgang på Java. På trekking-tur til toppen af den aktive vulkan Mount Bromo på Java i Indonesien

  • Krakatau og Tambora. Beretning om to af verdenshistoriens største vulkanudbrud i Indonesien

  • Besøg mit foto-galleri med masser af flotte billeder overalt fra Indonesien


  • Du kan også gå ind på hovedindgangen til min hjemmeside, som indeholder et hav af links fra blandt andet rejser til HELE verden:

  • Erik Pontoppidans hjemmesider. For de eventyrlystne, som også holder af hverdagen.


  • Til allersidst:

  • Hvis du har nogen kommentarer eller spørgsmål til mig, så send en mail til pontoppidan214@gmail.com