Billeder fra Møns Klint

Billeder fra Møns Klint

- Fotos fra et af Danmarks smukkeste naturområder


Tekst og fotos: Erik Pontoppidan

Copyright: Erik Pontoppidan

Havudsigt fra klinten nær Jydelejet


For mit eget vedkommende er der ingen tvivl: Møns Klint er mit favoritsted, hvis det handler om smuk natur i Danmark!

En tur langs klinten er en enestående naturoplevelse, hvad enten man går oppe i højderne, langs stranden, midt om sommeren eller på en mørk vinterdag. Bølgeslaget langs stranden, som giver genlyd fra de høje klinter, de imponerende udsigter, bevidstheden om at gå i et område med en geologi, der stammer fra dinosaurernes tid, de bakkede skovområder bag klinten, de mange orkideer - det hele er specielt og fantastisk. Selv om jeg bor i København, som er langt væk herfra, så MÅ jeg ud og gå ved Møns Klint cirka en gang om året.


Bryozoer (mosdyr) fra kridttiden. Kilde: Wienberg-Rasmussen: Danmarks geologi


Geologisk set er Danmark et meget ungt land. Bortset fra Bornholm, så er stort set alle landskaber skabt af de seneste istider, der har flyttet rundt på sten, grus sand og jord. Det er også isens bevægelser, der har skabt Møns Klint for cirka 15.000 år siden, men skrivekridtet i de hvide klinter, den består af er, cirka 70 millioner år gammelt! I den forbindelse er det tankevækkende, at de sidste dinosaurer på jorden forsvandt for cirka 65 millioner år siden.

Til slut et par korte, leksikale kommentarer: Klinten er cirka 6 kilometer lang, og den maksimale højde ude ved havet er 128 meter. Skrivekridtet blev aflejret i et tropisk hav for cirka 70 millioner år siden i slutningen af kridttiden. Det består af næsten ren kalk og stammer fra resterne af encellede kalkalger, som levede i havets øverste lag. I kridtet findes forsteninger af mange forskellige organismer. For cirka 15.000 år siden blev disse aflejringer presset op i de imponerende formationer af isen.Klik på billederne for større format!

Alle billederne på denne side er taget med et Canon G2 digitalkamera. Af hensyn til download-tiden er de kraftigt reduceret i forhold til originalerne både med hensyn til størrelse og dataindhold, og det kan ikke undgå at påvirke den tekniske kvalitet. Alle fotografier kan leveres i fuld størrelse og opløsning til en pris af 500 kroner pr. stk.
Klik her for at læse min illustrerede artikel fra juli 2016 om den nye vandrerute Camønoen på Møn
Klik her for at læse min illustrerede artikel om Vestmøn
Klik her for at se mine digitale billeder fra den nye vandresti langs Stevns Klint
Klik her for at se hovedmenuen til mit digitale fotogalleri
Klik her for at se hovedmenuen til fotos fra mine mange rejser
Klik her for at se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til artikler om rejser og trekking

Hvis du har nogen kommentarer eller spørgsmål, så send en mail til erikponty@post.tele.dk