Stemningsbilleder fra Møn

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan


KLIK HER for at læse min illustrerede website om Møns nye vandrerute Camønoen, som jeg besøgte i juli 2016.


Møn er fantastisk!

Møn har det hele. Og Møns Klint er efter min mening det smukkeste naturområde i Danmark. En vandretur langs Klinten på Østmøn er en enestående oplevelse på alle årstider. De imponerende udsigter, bølgeslaget langs stranden, som giver genlyd fra de høje, hvide klinter med en geologi, der ligger tæt på dinosaurernes tidsalder - det hele er bare specielt og fantastisk Og Vestmøn er indbegrebet af klassisk dansk natur, når den er flottest. Gå mod sydøst fra Hårbølle Havn langs Grønsund, som er det smalle farvand, der adskiller Falster og Møn. Pludselig står du ved Østersøens bredder og kigger ud over det store indhav uden landkending. Og går du videre langs den øde kyst, kommer du ud til Fanefjord Skov - en lokalitet, som kun er kendt af de få, og hvor bøgeskoven vokser helt ud til strandkanten. Sæt dig ned her under de høje bøgetræer og lyt til bølgerne, som flytter rundt på strandstenene af kugleflint. De kommer i øvrigt helt ude fra Møns Klint, hvor de har været indlejret i skrivekridtet. Jo, Møn er fantastisk!


Jeg er født og opvokset på Frederiksberg, men som barn tilbragte jeg lange perioder på Vestmøn i 1950-erne og 60-erne hos min mormor og morfar, som boede tæt på Hårbølle Havn ved Grønsund. Min morfar var toldvagtmester i Hårbølle og var blandt andet ansvarlig for opkrævning af havneafgifter og fyrenes funktion omkring det smalle farvand Grønsund mellem Falster og Møn. Derfor har jeg et helt specielt forhold til denne egn, som jeg holder meget af, og det er derfor, at jeg har valgt nedenstående billeder. Området er meget naturskønt, men det er ikke nær så kendt som Østmøn, hvor Møns Klint jo er det helt store trækplaster.




Dette billede er fra Fanefjord Skov, med udsigt over Hjelm Bugt ved Østersøen. Stedet hedder Luselejet og er meget smukt og stemningsfuldt om sommeren. Sydfalster og Møn er kendetegnet ved at have store strandområder ud til Østersøen, hvor bøgeskoven vokser helt ud til strandkanten, og det er for mig indbegrebet af dansk natur. En vandretur i skovkanten en sommerdag langs en strand med bøgeskov hører efter min mening til de mest seværdige naturoplevelser, man kan få herhjemme.





Dette billede er fra en familiefest i landsbyen Damme på Vestmøn i december 1964. Det er ikke min familie, som er med på billedet, men for det meste lokale beboere fra de omkringliggende gårde. Manden med brillerne og høreapparatet er brugsuddeler Valdemar Henriksen ved Hårbølle Brugs.

Jeg synes, at billedet er meget stemningsfuldt og fortæller en masse om et landmiljø, som nu er forsvundet. Et godt stykke op i 1960-erne lignede miljøet og det sociale liv på Møn stadig det, man kan opleve i de gamle Morten Korch-film. I dag ligger næsten alle dem, der var med til denne fest, begravet ved Fanefjord Kirke.




Min stolte morfar med sin første, splinternye bil ved toldvagtmesterboligen i Hårbølle på det vestlige Møn i starten af 50-erne.



<= Klik for stort format!

Aftenstemning fra stranden ved Luselejet ved Fanefjord skov. Dette sted på Møns sydkyst ud til Østersøen er indbegrebet af fred og ro, og her kommer kun få mennesker. Stenene af kugleflint stammer fra Møns Klint, hvor de er vasket ud af skrivekridtet og er blevet transporteret ned langs Møns kyster af bølgeskvulpet gennem tusinder af år.




    Klik på nedenstående billeder for større format!

1. Efter adskillige flyrejser til et sydlige udland lykkedes det mig omsider at få et billede af et skyfrit Møn fra ca. 10 kilometers højde. Det er lettere sagt end gjort at få sådan et billede. Udover godt vejr kræver det, at man har en vinduesplads og kommer til at sidde i den rigtige side af flyet. Men her er Møn i sin fulde udstrækning, fotograferet ved halv syvtiden om morgenen den 27. maj 2003 på vej til Mallorca!
2. Vestmøn, taget næsten samtidigt med billede 1, med Grønsund, Fanefjord, Bøgestrømmen, Falster og Bogø.
3. Udsigt mod Hesnæs på Falster, taget fra stranden på Vestmøn mellem Hårbølle Pynt og Fanefjord Skov juli 2003.
4. Udsigt over Grønsund fra den gamle toldvagtmesterbolig på Hårbøllevej i december 1964, før der blev bygget sommerhuse og træerne var vokset op.


Tre kendte personer fra Hårbølle på Vestmøn i 1960-erne:

1. Pastor Helge Buus (th), som var sognepræst ved Fanefjord Kirke i 40 år (1939-1979). Billedet er fra december 1964.
2. Min morfar, toldvagtmester Sørensen (1894-1973), som var toldvagtmester i Hårbølle i mange år og blandt andet var ansvarlig for opkrævning af havneafgifter og fyrenes funktion omkring det smalle farvand Grønsund mellem Falster og Møn. Min morfar var desuden medlem af sognerådet i Fanefjord i en periode, og han havde en stor del af æren for, at Hårbølle Havn blev bygget (åbnede i april 1958), så de lokale fiskere kunne losse deres fangst nær deres bopæl i stedet for at sejle helt til Stubbekøbing. Billedet er fra midten af 1960-erne.
3. Købmand Ejnar Jørgensen (1915-1987) og frue, som i mange år havde en købmandsforretning ved Hårbølle Havn. Billedet er fra december 1964.




Fiskerbåde i Hårbølle Havn i sommeren 1962, da det stadig var en rigtig fiskerihavn. Dengang var der masser af torsk i Grønsund og Østersøen, og i Hårbølle havn fandtes en filetfabrik, hvor fiskerne på Vestmøn kunne losse deres fangst i stedet for at sejle den lange vej til Stubbekøbing.


KLIK HER, for at læse min illustrerede website om Møns nye vandrerute Camønoen, som jeg besøgte i juli 2016.

KLIK HER, hvis du vil se billeder fra Møns Klint
KLIK HER, hvis du vil se min hoved-hjemmeside med blandt andet spændende links til rejser og trekking.

Hvis du har nogen kommentarer eller spørgsmål, så send en mail til erikponty@post.tele.dk