Billeder fra Sydkina


Billeder fra Sydkina

Indtryk fra Lijiang-floden og Yangshuo i Guangxi-provinsen i efteråret 2006

Tekst og fotos: Erik Pontoppidan
Copyright: Erik Pontoppidan


Klik HER for at læse om Danmarks eneste rejsecafé i det indre København
Gammel og ny kultur mødes på en restaurant i YangshuoDen 3. Oktober 2006 fløj jeg sammen med en af mine venner fra de Berejstes klub til Byen Guilin i det sydlige Kina fra Beijing. Afstandsmæssigt svarer det til afstanden København-Rom, men Kina er jo et stort land! 2 dage efter tog vi fra Guilin til den langt mindre by Yangshuo, som var et rigtig fedt sted. Byen ligger mellem nogle besynderlige bjerge, som nærmest ligner nogle flere hundrede meter høje søjler. Her er der både meget eksotisk og samtidig meget hyggeligt for vesterlændinge. Hyggeligt, fordi mange af gaderne er i lidt afslappet backpackerstil. En blanding af Khao san Road i Bangkok og Thamel i Kathmandu. Og når jeg skriver eksotisk mener jeg det helt alvorligt. Der er masser af autentisk, kinesisk life style overalt på de mange markeder. På et af de lokale madmarkeder kunne man f.eks. købe rotter!

Vi ankom til Yangshuo efter en utrolig flot sejltur på cirka 5 timer ned af Lijiang-floden. Der er meget naturskønt uden for byen, og der er gode muligheder for at cykle eller vandre. Den første dag slappede vi bare af og gik rundt og så på det hele og indsnusede atmosfæren. Senere lejede vi et par cykler og kørte ud i det flotte landskab med landsbyer og rismarker. Men om bådturen til Yangshuo i øvrigt, så fik vi revideret vores opfattelse af den ensomme, romantiske sejltur, vi havde forventet. Vi havde tilmeldt os en rent kinesisk turisttur og var derfor de eneste vesterlændinge i gruppen. Først kørte vi 30 km med bus fra Guilin ud til skibet, men her blev vi først sluset ind i et mega indkøbscenter, hvor vi måtte vente en lille times tid på, at kineserne købte ind i butikkerne. Og sidst, men ikke mindst: Der var ikke kun 1 båd, men cirka 50, og de afgik samtidig i en kortege med ialt ca. 5.000 kinesiske turister! Mao må vende sig i sin grav, men det bekræfter, at menneskets natur grundlæggende er ens. Men alligevel: Indkøbsture med bus til Tyskland er vand ved siden af dette!

Hvis man skal sige noget generelt om Kina, så kunne det være, at det vrimler med mennesker overalt. Ikke bare i de store byer, men overalt i landet. Etbarnspolitikken sætter dog sine tydelige spor. Overalt ser man forkælede enebørn: Halvfede, slikspisende drenge eller checkede, selvbevidste småpiger. Det bliver meget interessant at se, hvordan det kinesiske samfund udvikler sig, når alle disse enebørn bliver voksne!

Efter 5 dejlige dage i Yangshuo tog vi med toget til Shanghai - en tur på cirka 30 timer. Og efter 3 fantastiske dage i Shanghai fløj vi direkte tilbage til København.1-4: Fra sejlturen på Lijiang-floden mellem Guilin og Yangshuo. Turen, som varer cirka 5 timer, er en meget smuk oplevelse.1: Gågaden i Yangshuo. Her lå vores hotel, og det var et dejligt sted. En blanding af Khao san Road i Bangkok og Thamel i Kathmandu.
2: Moon Hill ligger godt 7 kilometer fra Yangshuo og er et cirka 400 meter højt bjerg med et enormt hul i midten. Vi cyklede derud og nåede toppen til fods!
3: Fra en af de mange kalkstensgrotter i nærheden af Yangshuo - her i "Butterfly Cave". Kinesernes smag er meget kitchet, og de elsker lyseffekter, glimmer og stærke farver. I Europa ville man nok have overladt de besøgende til sig selv, men her blev de smukke kalkformationer i grotten peppet op med klassisk musik og dans.
4: Et eksempel på nogle af de meget eksotiske spisekort i Yangshuo!
1-4: Området omkring Yangshuo er fyldt med rismarker og landsbyer og er velegnet til cykelture og vandreture.
1: Etbarnspolitikken sætter sine tydelige spor i Kina. Overalt ser man forkælede enebørn: Halvfede, slikspisende drenge eller checkede, selvbevidste småpiger. Det bliver meget interessant at se, hvordan det kinesiske samfund udvikler sig, når alle disse enebørn bliver voksne!
2: Udsigt over Lijiang-floden Fra Yangshuo.
3-4: Vi er startet på vores sidste togtur i denne omgang: Guilin-Shanghai på godt 30 timer, med liggevogn!


Udsigt fra eksprestoget fra Guilin til Shanghai. Godt 30 timer med ægte, uspoleret kinesisk life style!Vores besøg i Yangshuo var blandt de sidste oplevelser på en helt fantastisk togrejse i efteråret 2006 med den transsibiriske og den transmongolske jernbane fra Moskva til Kina. Jeg var sammen med en gruppe på ialt 8 personer fra De Berejstes Klub, og undervejs gjorde vi ophold flere steder: Først en uges tid på en ø midt ude i den enorme Bajkalsø i Sibirien. Andet stop var i Mongoliet, hvor vi stod af i hovedstaden Ulan Bator og kørte rundt med 4-hjulstrækkere i en uge på stepperne og i Gobi-ørkenen.

Togrejsen sluttede i Beijing, og herfra fløj de fleste i gruppen tilbage til Danmark. Men som jeg har beskrevet her, så fortsatte to af os, deriblandt mig, videre sydpå med fly til Guilin i det sydlige Kina og derfra videre med båd til den dejlige by Yangshuo, cirka 80 kilometer derfra. Til allersidst steg vi endnu engang på toget og kørte til Shanghai på godt 30 timer. Her tilbragte vi 3 meget spændende dage inden vi steg på SAS-flyet og fløj tilbage til Danmark.


Klik HER for at læse om Shanghai, som var vores næste destination.
Klik HER for at se hovedmenuen til vores fantastiske Kinarejse i efteråret 2006.

Klik HER for at se hovedportalen til mine hjemmesider.